##client_name##
 

01702 612223

By Lauren on 24/07/18 | Architecture

On Friday 9th June, Marshall Bull opened the doors to its new location in Westcliff-on-sea.  Now, one month on, we have been overwhelmed with the reaction to the showroom from clients and residents of the surrounding local area.

The showroom accommodates an enormous selection of tiles, contrasting in style, shades, size and texture.  One of the most prominent drivers for the design was utilising the space to enhance the display, with a harmonious flow of products rather than styles and colour palettes competing for consideration.

As a solution, the design team drew inspiration from contemporary gallery design.  White walls are framed by small black boarders to the skirting and ceiling to frame the space, giving almost a picture within a picture impression, drawing together the various wall mounted displays

Stripping back the original ceiling plaster exposed the concrete ceiling structure.  With unusual flecks of orange, blue and grey against the concrete back drop, the ceiling provided a fortuitous inspiration for the industrial style used throughout.  Large scale Azione Dark floor tiles measuring 3.2x1.6m each; mirror the ceiling format incorporating shots of blue and orange into the tile.  A total of only 32 tiles were used to accommodate the entire space. Exposed services and track spot-lighting, commonplace in gallery environments, complete the industrial aesthetic.

The central desk to welcome visitors is fronted by up-cycling tile storage pallets usually used for distribution and shipping.  The use of wood provides a subtle warmth to the space, painted white and sanded to an almost sun bleached effect.

Tile displays were carefully curated to inspire clients and potential customers, giving the ability to view the tiles as separate pieces, envisaging the products in their homes and commercial spaces.  Layering shades and patterns also encourages the audience to consider complementary tiles and cultivating a design bespoke to their space.  Wall displays are mounted on wooden slates, allowing future flexibility and enabling displays to be completely refashioned to accommodate new products. Racks are also spread throughout the shop floor, allowing tiles to be tilted from a vertical to completely horizontal position, accounting for variances in lighting and offering a clear impression of the tile post installation.

We are delighted to have had the opportunity the bring our vision into reality and now, one month on we have been so excited to receive so many visitors who are as astonished and inspired by the space as we are.